Mersin Doğum Sonrası Cinsellik
Hamileliğin fark edilmesiyle birlikte annelik içgüdüsü biraz daha baskın hale gelir. Hamileliğin başlamasıyla birlikte ilk akla gelen bebeğin cinsel ilişkiden zarar görüp görmeyeceğidir. Erkek, cinsel organıyla bebeğe hiçbir zarar veremez. Halk arasında erken dönemde yaşanacak cinsel ilişkinin bebekte sakatlık ya da ölüme neden olacağı veya bir düşükle sonuçlanacağı gibi düşünceler hâkim olmasına rağmen, bunların hiçbir bilimsel dayanağı yoktur.
Dışarıdan gelecek her türlü müdahalenin bebeğe zarar vereceği düşüncesi anne adayının cinsel isteklerini köreltebilir. Oysa normal seyreden bir hamilelikte cinsel ilişkinin kadına hiçbir zararı yoktur. Hatta cinsel ilişki zarar vermek bir yana, kadının rahatlamasına yardımcı olur.
Hamilelikte düşük tehlikesi varsa; bu tehlike hekim tarafından anne adayına bildirilir. Genel olarak bu tehlike ilk üç ayda biter. Bazı kadınlar bu dönemde cinsel ilişkiye aşırı bir düşkünlük gösterir. Bazıları da eşlerine karşı soğuk ve isteksiz olur. Hamilelik döneminde kadının ilgi ihtiyacı artmıştır ve çekici olmadığını düşünmektedir. Eğer hamile eşin cinsel isteksizlikten doğan stresi varsa, bu durumda baba adayı eşine vücudunun görüntüsünün değişmesine rağmen, onu hâlâ güzel ve çekici bulduğunu ve beğendiğini söyleyebilir. Böylelikle kadının cinsel haz duyması sağlanır.
Kadında hamilelik döneminde ortaya çıkan cinsel ilişkiye girme isteksizliği hamilelikten sonra da devam ederse, bir uzmana danışmakta fayda olacaktır. Bazen de erkek gebelik süresinde eşiyle cinsel ilişkiye girmekte zorlanabilir. Böyle bir durumda da yine bir psikologa danışmak yararlı olacaktır. Hamilelik döneminde birçok çift, cinsel ilişkide bulunmaktan büyük zevk alır. Ek yastıklar büyük ölçüde yardımcı olabilir.
HAMİLELİK SONRASI CİNSEL İLİŞKİ
Doğumdan sonra eşinizle yeniden yakın ilişkiler kurmak beraberliğinizin önemli bir aşamasını oluşturuyor. Annelik sorumluluğu bir yana, eşinize karşı da sorumluluklarınız olduğunu unutmamalısınız. Bebeğinizle aranızdaki bağ, eşinizle aranızdaki ilişkiyi baltalamamalı; aksine bu ilişkiyi güçlendirmeli. Doğum sonrası cinsel birlikteliklerin ne zaman normale döneceği sorusu özellikle erkekler tarafından çok merak edilen bir konudur. Doğum sonrasında, cinsel istekte bir süre azalma olabilir. Bu azalma genel olarak psikolojik kökenlidir. Herhangi tıbbi bir sorun söz konusu değilse seks isteği, ortalama 6 veya 8 hafta sonra eski haline dönebilmektedir.
Emzirme döneminizde yükselen prolaktin hormonu(süt salgılanmasını sağlayan hormon) östrojen hormonunu baskılar bu durum cinsel istekte azalmaya sebep olarak libidoyu düşürür. Emzirme dönemi bittikten sonra prolaktinin kandaki değeri eski seviyesine düşer ve kadın cinsel yaşamdan yine zevk almaya başlar. Östrojen hormonunun(kadınlık hormonu) baskılanması vajende kuruluğa yol açabilir. Bu kuruluğa karşı daha rahat bir cinsel birleşme için kayganlaştırıcı jeller kullanılabilir.
Çiftler doğumdan sonra cinsel yaşamlarına yeniden başlayacaklarında birbirlerine karşı son derece anlayışlı ve sabırlı olmaları gerekmektedir ve kadın kendini tam olarak ilişkiye hazır hissettiğinde başlamalıdırlar. Uykusuzluk ve yorgunluk cinsel hayatı sekteye uğratabilir. Bu dönemin geçici olduğunu unutmamak gerekir. Anneye anlayışla yaklaşan ve kendisi de bebeğin bakımına istekle katılan “iyi baba”, kadın için daha çekici hale gelecektir.
HAMİLELİK SONRASI CİNSEL İLİŞKİDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ VE NELER YAPILMALIDIR?
- Cinsel birleşme odaklı, kısa süreli cinsel ilişkiden kaçının.
- Birleşme öncesi cinsel oyunlar ve ön sevişme için daha uzun zaman ayırmaya gayret edin.
- Önce cinsel organlar dışında kalan kısımlar, daha sonra cinsel organların da dâhil olduğu tüm bedene dokunuşlar uygulayıp uyarıcı bir masaj yaparak cinsel doyuma ulaşmayı hedefleyin.
- Cinsel birleşme için sizin de aktif olabileceğiniz pozisyonları tercih edin ve cinsel ilişkiyi siz yönetin.
- Cinsel birleşmeyi gerçekleştirmek konusunda yoğun endişe duyuyorsanız, birleşme girişimi sırasında acı hissi ve ağrı duyumsarsanız, ilişkiyi sürdürmekte ısrarcı olmayın.
- Östrojen hormonunun nispeten azalmış olması nedeniyle vajinal kuruluk oluşur kayganlaştırıcı bir krem kullanmak sorun yaşanmasını engelleyin.
- Cinsel birliktelik sırasında vajinal ıslanma ve vajinal açılma, doğum öncesine göre daha uzun sürede gerçekleşebilir bu konuda eşinizi bilgilendirin.
- Doğum öncesi ve sonrası ile ilgili cinsel mitler ve hurafelerin seks hayatınızı baltalamasına izin vermeyin.
- Eşinizin sizin neden hoşlandığınızı bilmesine izin verin, hangi durumlarda rahat hissetmeyeceğinizi ifade edin.
- Cinsel ilişkide aldığınız hazzı sadece erotik bölgelerle sınırlandırmayın. Hangi bölgelerinizden uyarıldığınızı birbirinize anlatın ve cinsel ilişki sırasında o noktalara yoğunlaşın.
- Cinsel birlikteliğinizde fantezilere ver verin, değişik pozisyonlar uygulayın.
- Cinsel birleşme için en uygun zaman bebeğin karnının doyduğu ve yeni uyumaya başladığı zamandır.
SONUÇ
Kadınlarda olduğu gibi erkekler de doğum sonrası süreçte karmaşık duygular içinde olabilirler. Bir yanda “bir ebeveyn olmanın” yaşattığı duygular, diğer yanda gebelik ve doğum nedeniyle çeşitli değişimler yaşamakta olan eşin durumu arasında bocalayabilirler. Tüm bu yaşananların etkisiyle onların da cinsel tepkilerinde değişiklikler olabilir. Cinsel açıdan uyarılmakta veya o zamana dek bir sorun yokken boşalmayı kontrol etmekte zorlanabilirler.
Bu sürecin her iki tarafa da zarar vermeden atlatılması tabi ki mümkündür fakat çiftler yolunda gitmeyen bir şey fark ederse ve kendi başlarına çözemeyeceklerini düşünürlerse hem cinsellik hem de ilişki konusunda mutlaka bir cinsel terapi yardımı almalıdır.
Erkek Sorunları
- Erken Boşalma
- Geç Boşalma
- Empotans – İktidarsızlık
- Cinsel İsteksizlik
- Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık
- Evlilik ve Aile Terapisi
Kadın Sorunları
İletişim Bilgilerimiz
- Adresimiz: Güvenevler Mah. 1914 Sk. Boss Point İş Merkezi A Blok Kat: 3 / 12 (Forum Civarı) YENİŞEHİR/MERSİN
- E-Posta: info@mersincinselterapi.com
- Telefon: 0324 327 37 67